Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ανάλυση του 9ου επεισοδίου της 6ης σαιζόν του LOST ..

Γεια χαρά..

Το 9ο επεισόδιο του 6ου κύκλου του LOST με τίτλο «Ab Aeterno» ήταν αφιερωμένο στον Richard Alpert.. Συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό, φουλ από μαυροφορεμένο και Jacob ενώ επιτέλους μάθαμε από πού κρατάει η σκούφια του ανθρώπου με το eyeliner και για ποιο λόγο δε γερνάει.. Δεν είχαμε καθόλου σκηνές από την εναλλακτική πραγματικότητα(του παρελθόντος ή του μέλλοντος..) στο Los Angeles γι αυτό και θα αναλύσουμε κατευθείαν την ιστορία του Richard, τα γεγονότα που συνέβησαν από την άφιξή του στο νησί αλλά και κάποιες σκηνές από το τι διαδραματίζεται τώρα στο νησί..



Ο Jacob εμφανίζεται στην Ilana(γνωστή σκηνή από τον 5ο κύκλο) η οποία βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο και της ζητάει να τον βοηθήσει προστατεύοντας τους 6 εναπομείναντες υποψήφιους στο νησί..


Στη συνέχεια ξεδιπλώνεται η ιστορία του Richard.. 1867 και βρισκόμαστε στην Tenerife της Ισπανίας.. Ο Richard επιζητώντας κάποιο φάρμακο για την άρρωστη γυναίκα του, Isabella (η οποία του δίνει το σταυρό της για να δώσει ως αντάλλαγμα στο γιατρό), σκοτώνει άθελά του το γιατρό, επιστρέφοντας στο σπίτι αντικρίζει τη γυναίκα του νεκρή και τελικά ο ίδιος καταλήγει στη φυλακή.. Εκεί τον επισκέπτεται κάποιος τύπος και του δίνει την ευκαιρία να πάει στο Νέο Κόσμο(ως σκλάβος βέβαια) με το γνωστό σε μας πλοίο Black Rock..


Μια καταιγίδα οδηγεί το πλοίο προς το νησί, ένας από τους σκλάβους αντικρίζοντας το άγαλμα φωνάζει πως είναι ο διάβολος και πριν προλάβει να αντιδράσει ο καπετάνιος τα κύματα πετούν το πλοίο πάνω στο άγαλμα το οποίο και συνθλίβεται.. Το Black Rock καταλήγει στο μέσο της ζούγκλας, ο καπνός κάνει την επίσκεψή του στο εσωτερικό του ξεπαστρέφοντας όλους τους επιβάτες εκτός από τον Richard τον οποίο και ακτινογραφεί με το γνωστό τρόπο.. Κατόπιν ο καπνός εμφανίζεται με τη μορφή της Isabella στο Richard προσπαθώντας να κερδίσει προφανώς την εύνοιά του και μετά ως μαυροφορεμένος ζητάει από τον Richard να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα να τον ελευθερώσει..


Ο μαυροφορεμένος δίνει το μαχαίρι( που είχε δώσει κι ο Dogen στο Sayid) στον Richard ζητώντας του να σκοτώσει τον Jacob, τον οποίο και αποκαλεί διαρκώς διάβολο, με αντάλλαγμα να πάρει πίσω την Isabella.. Επίσης του αποκαλύπτει πως ο Jacob έχει πάρει το σώμα του και την ανθρωπιά του.. Προϋπόθεση για να σκοτωθεί ο Jacob είναι να του καρφώσει το μαχαίρι ο Richard προτού προλάβει να πει οτιδήποτε.. Σας θυμίζει κάτι; Ο Richard επιτίθεται στον Jacob ο οποίος αγριεμένος τον απωθεί και τον βουτάει στη θάλασσα κάνοντάς τον να καταλάβει πως δεν είναι νεκρός και πως το νησί δεν είναι η κόλαση..


Οι δυο τους στη συνέχεια συζητούν, ο Jacob του λέει πως αυτός έφερε το Black Rock στο νησί και κρατώντας ένα μπουκάλι με κρασί παρομοιάζει το φελό με το νησί το οποίο μπλοκάρει το κρασί, τον μαυροφορεμένο aka καπνό aka κακό, να εξαπλωθεί έξω από το μπουκάλι.. Ο Jacob ζητά από τον Richard να γίνει ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε αυτόν και τον μαυροφορεμένο με αντάλλαγμα να γίνει αθάνατος και ο τελευταίος δέχεται(ο Jacob απλά τον αγγίζει..) παίρνοντας μια άσπρη πέτρα από τον Jacob για να τη δώσει στο μαυροφορεμένο.. Έτσι και γίνεται, ο μαυροφορεμένος βλέποντας πως ο Richard άλλαξε στρατόπεδο του ζητά να επιστρέψει με το μέρος του αν όχι εκείνη τη στιγμή, όποτε ο ίδιος θελήσει και η σκηνή τελειώνει με το μαυροφορεμένο να δίνει το σταυρό της Isabella, τον οποίο και βρήκε στο πλοίο, και τον Richard να τον θάβει σε ένα μέρος..


Στο κανονικό timeline στο νησί ο Richard ξεθάβει το σταυρό της Isabella και μετανιωμένος φωνάζει το μαυροφορεμένο ώστε να πάει με το μέρος του.. Αντί γι αυτόν όμως έρχεται ο Hugo και του λέει πως η Isabella ρωτάει γιατί έθαψε το σταυρό της.. Ο Hugo είναι ο μόνος που μπορεί και τη βλέπει και μετά από κάποια πράγματα που μετέφερε στο Richard από την Isabella, ο Hugo λέει και κάτι τελευταίο.. Πως η Isabella λέει να εμποδίσει ο Richard το μαυροφορεμένο να φύγει από το νησί αλλιώς όλοι τους θα καταλήξουν στην κόλαση..


Τελευταία σκηνή (βρισκόμαστε στο 1867 ξανά) και αφού ο μαυροφορεμένος έχει εκφράσει για μια ακόμα φορά την επιθυμία του στο Jacob να φύγει από το νησί, με τον τελευταίο να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο και να τονίζει πως και να πεθάνει ο ίδιος θα υπάρξουν αντικαταστάτες του(τους οποίους ομολογεί ότι θα σκοτώσει κι αυτούς ο μαυροφορεμένος), τον βλέπουμε να κρατάει το μπουκάλι, που πριν κρατούσε ο Jacob και τελικά να το σπάει σε έναν βράχο..


Οπότε πριν περάσουμε στα πιο σημαντικά κρατάμε ότι ο Richard κατάγεται από τα Κανάρια νησιά, κατέληξε στο νησί ως σκλάβος με το Black Rock ενώ το άγαλμα καταστράφηκε πέφτοντας πάνω του το συγκεκριμένο πλοίο.. Ο Richard έγινε αθάνατος με ένα άγγιγμα του Jacob ενώ ο μαυροφορεμένος μπορεί και παίρνει όποια μορφή νεκρού θέλει.. Ο Jacob έχει πάρει το σώμα του μαυροφορεμένου καθώς και την ανθρωπιά του. Επίσης το κακό είναι ο μαυροφορεμένος που δεν πρέπει να φύγει από το νησί αλλιώς το κακό θα εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και πως ο Jacob ή οι αντικαταστάτες του έχουν αναλάβει να το κρατάνε στη φυλακή του, στο νησί..



-Ας ξεκινήσω από την καταστροφή του αγάλματος.. Όπως ξέρουμε οι περισσότεροι το άγαλμα συμβολίζει τη θεά Tawaret ( αιγυπτιακή θεά της γονιμότητας, προστάτιδα των εγκύων) και από την καταστροφή του κι έπειτα υπήρξε το πρόβλημα στο νησί με τις εγκύους που πέθαιναν πριν καταφέρουν τελικά να γεννήσουν.. Θέλω να τονίσω πως είτε το άγαλμα είτε τα ονόματα των περισσοτέρων πρωταγωνιστών της σειράς είτε ο ναός είτε αρκετά ακόμα δεν είναι τυχαία και έχουν μεγάλη μυθολογική αλλά και ιστορική σημασία.. Δεν μπαίνω σε διαδικασία ανάλυσης γιατί μπορεί να παρασυρθώ αλλά και να εκτεθώ στο τέλος μιλώντας για πράγματα που δε βρίσκονται στο μυαλό των παραγωγών.. Ας περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον αυτά στα επόμενα επεισόδια.. Για να επανέλθω, θα μπορούσε να καταστραφεί διαφορετικά το άγαλμα, υπερβολικό κατ’εμέ να γίνει από την πρόσκρουση του Black Rock αλλά ας είναι.. Τόσα έχουν δει τα μάτια μας σε αυτή τη σειρά..


Richard λέει στον Jack πως όλοι τους είναι νεκροί και πως βρίσκονται στην κόλαση στο κανονικό χρόνο του νησιού.. Δεν ισχύει σαφώς τέτοιο πράγμα, απλά ο Richard βρίσκεται σε απόγνωση και απογοήτευση παράλληλα από τον Jacob γι αυτό και προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις..


-Το 1867 ο μαυροφορεμένος λέει στον Richard πως ο Jacob είναι ο διάβολος και πως ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω τη γυναίκα του είναι να τον σκοτώσει.. Ο μαυροφορεμένος γνωρίζει πως μιλάει σε έναν θρησκευόμενο άνθρωπο και προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά του με σκοπό να πράξει αυτό που θέλει.. Επίσης αποκαλεί το νησί κόλαση γιατί όντως για τον ίδιο προσωπικά είναι κόλαση αυτό το μέρος όπως και διάβολος είναι ο άνθρωπος που τον εμποδίζει να φύγει, ο Jacob.. Πάντως για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα κόλασης-παραδείσου, πράγμα που έχει αποκλειστεί και από τους ίδιους τους σεναριογράφους κάπου στα τέλη της 1ης σαιζόν..


-Είπα στις προηγούμενες αναλύσεις μου πως το καλό και το κακό συνυπάρχουν, το ένα συμπληρώνει το άλλο και πως πρέπει να υπάρχουν εξίσου για να διατηρείται ισορροπία στο σύμπαν.. Και στο νησί αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.. Είναι κάτι σαν αδέρφια που έχουν γεννηθεί από την ίδια μάνα.. Είναι το άσπρο και το μαύρο μαζί.. Η θέληση και η μοίρα.. Μόνο που το καλό και το κακό για κάποιους είναι υποκειμενικό και μπορεί να συμβολίζεται από τα αντίθετα πράγματα από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι.. Δηλαδή ο μαυροφορεμένος στην προκειμένη περίπτωση μπορεί για κάποιους να είναι ο καλός της υπόθεσης.. Εγώ ωστόσο μετά από αυτό το επεισόδιο σιγουρεύτηκα.. Το λεγόμενο κακό είναι ο μαυροφορεμένος.. Γεμάτος δόλο και χτυπώντας σε εκεί που υποφέρεις προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τον κόσμο και οι παραγωγοί μας τον παρουσιάζουν τόσο γαλήνιο μπροστά στον Richard που αποκλείεται να είναι το προφανές.. Θέλει να επιτύχει το σκοπό του και θα το κάνει με κάθε μέσο πατώντας πάνω σε ό,τι μπορεί.. Επίσης ο Jacob παρουσιάζεται άγριος και νευριασμένος από τους παραγωγούς θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε τα περί διαβόλου που έλεγε ο μαυροφορεμένος.. Δεν είναι έτσι.. Στη συνέχεια της κουβέντας του με τον Richard αλλά και με το μαυροφορεμένο φαίνεται η καλοσύνη και ο σκοπός που έχει στο νησί.. Να προστατέψει τον κόσμο από το κακό.. Όμως να συμπληρώσω κάτι πάνω σε αυτό που λέει ο Jacob, ότι δηλ. αν ο καπνός-κακό φύγει από το νησί τότε θα εξαπλωθεί παντού.. Δηλ. στις κανονικές ζωές τους, που το κακό φυλάσσεται πάνω στο νησί, οι ήρωές μας ζούσαν ευτυχισμένοι χωρίς προβλήματα και απογοητεύσεις;; Οι ζωές τους πριν πέσουν στο νησί ήταν χωρίς μίσος, φθόνο, ζήλεια, αρρώστιες, θανάτους και όλα τα συναφή;; Δεν υπήρχε κακό τότε τριγύρω τους;; Τι χειρότερο μπορεί να γίνει αν το κακό που κρατείται φυλακισμένο στο νησί εξαπλωθεί παντού;;


-Ο Jacob πήρε το σώμα του μαυροφορεμένου με τον τελευταίο πιθανότατα να παρουσιάζεται στο 1867 με κάποιο σώμα που ανήκει σε κάποιον από αυτούς που έχουν έρθει κατά καιρούς στο νησί.. Μπορεί και όχι.. Πάντως ο μαυροφορεμένος δεν ήταν με αυτό το σώμα που τον βλέπουμε και στα επόμενα επεισόδια θα ανακαλύψουμε την πραγματική του υπόσταση-μορφή.. Τώρα γιατί ο Jacob πήρε το σώμα του μαυροφορεμένου είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί..


-Το νησί παρομοιάζεται με έναν φελλό που κρατάει το κρασί-κακό μέσα στο μπουκάλι, μέσα στη φυλακή του δηλαδή.. Αν το μπουκάλι σπάσει το κρασί θα κυλήσει και τότε ο φελλός δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν πάθει κάτι ο Jacob( ή οι αντικαταστάτες του) ο οποίος κρατά τον καπνό στο νησί τότε το νησί δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και θα βυθιστεί.. Ο Jacob είδαμε ότι πέθανε αλλά μένουν οι αντικαταστάτες του ζωντανοί.. Αν πεθάνουν κι αυτοί τότε το νησί θα βυθιστεί.. Αυτό μπορεί να είναι και το τέλος του LOST, η σκηνή δηλαδή που είδαμε στην πρεμιέρα της 6ης σαιζόν με το νησί στον πάτο της θάλασσας και τους Losties να προσγειώνονται κανονικά στο LA.. Επομένως αν ισχύει αυτό τότε ο καπνός-Locke πλέον θα επιτύχει το στόχο του, θα φύγει δηλαδή από το νησί σκοτώνοντας και τους εναπομείναντες υποψήφιους και το κακό θα εξαπλωθεί παντού με τρόπο που θα δούμε στο τέλος..


-Τέλος επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος από σχόλια τηλεθεατών για το γεγονός ότι ο 6ος κύκλος δεν είναι τόσο καλός όσοι οι προηγούμενοι κι ότι οι σεναριογράφοι μας δείχνουν διαρκώς την εναλλακτική πραγματικότητα στο Los Angeles θέλω να πω το εξής: Οι σεναριογράφοι τόνισαν πως όσα βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα στο Los Angeles στον 6ο κύκλο είναι πάρα πολύ σημαντικά για λόγους που προφανώς θα δούμε στα τελευταία επεισόδια.. Μη βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα για μία σειρά η οποία εκτός από παγκόσμιο φαινόμενο είναι και τόσο απρόβλεπτη όσο καμμία άλλη, γι αυτό και έχει τόσο μεγάλο φανατικό κοινό..


Οι προηγούμενες αναλύσεις μου βρίσκονται στα ακόλουθα links:

1o-2o επεισόδιο 6ου κύκλου(επικρατέστερα σενάρια):

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/lost_07.html

3ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/3-6-lost.html

4ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/4-6-lost.html

5ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/03/5-6-lost.html

6ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/03/6-6-lost.html

7ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/03/7-6-lost.html

8ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/03/8-6-lost.html


Το επόμενο επεισόδιο που θα προβληθεί σήμερα το βράδυ στην Αμερική από το κανάλι ABC θα έχει τίτλο The Package και θα έχει κεντρικούς ήρωες τους Sun και Jin..


Το επίσημο Promo από το κανάλι είναι το ακόλουθο:

http://www.youtube.com/watch?v=Y4kN9Vbujdo&feature=player_embedded


Απολαύστε το επεισόδιο τις επόμενες ημέρες και περιμένετε την ανάλυσή του στο blog μου την επόμενη Δευτέρα αλλά στείλτε κι εσείς τις ερωτήσεις σας, τις θεωρίες σας ή τις παρατηρήσεις σας στο mail μου: sotirisalximistis@gmail.com


Μέχρι την άλλη Δευτέρα NAMASTE..


Αλχημιστής