Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ανάλυση του 4ου επεισοδίου της 6ης σαιζόν του LOST ..

Γεια χαρά..

Το 4ο επεισόδιο της 6ης σαιζόν του LOST με τίτλο “The Substitute” που παρακολουθήσαμε αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετά αποκαλυπτικό και οι σκηνές που πραγματικά καθήλωναν το θεατή αμέτρητες.. Το επεισόδιο είχε ως κεντρικό θέμα τον Locke, τον οποίο είδαμε εκτός νησιού στην εναλλακτική πραγματικότητα αλλά και στο νησί aka μαυροφορεμένος-smokey monster να αποκαλύπτει στο Sawyer το λόγο που βρίσκεται αυτός και οι υπόλοιποι στο νησί.. Ας πάμε να δούμε και να αναλύσουμε τι έγινε πρώτα στο Los Angeles και κατόπιν στο νησί..



Στο Los Angeles:


Ο Locke πηγαίνει στο σπίτι του όπου κατοικεί ευτυχισμένος με την Helen και απολαμβάνοντας το μπάνιο του συζητούν για το γάμο τους που είναι τον επόμενο μήνα.. Ο Locke φαίνεται πως έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα του ενώ η Helen βλέποντας την επαγγελματική κάρτα του Jack (την είχε δώσει στο Locke όταν γνωρίστηκαν στο τμήμα του αεροδρομίου για τα απωλεσθέντα πράγματα) προτρέπει τον μέλλοντα σύζυγό της να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να καλέσει τον νευροχειρούργο Jack λέγοντας του πως ίσως είναι το πεπρωμένο του.. Μετέπειτα όμως η Helen θα σκίσει τη κάρτα του Jack τονίζοντας στο Locke ότι θα τον στηρίξει στην οποιαδήποτε απόφασή του και πως τον θέλει στη ζωή της όπως και να είναι..


Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι τελικά ο Locke δεν έκανε την περιπλάνησή του στην Αυστραλία, όπως και στην κανονική πραγματικότητα, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί από τη δουλειά του από τον προϊστάμενό του Randy(που στην κανονική πραγματικότητα ήταν και προϊστάμενος του Hugo στα Mr Chucks). Πηγαίνοντας στο αμάξι του συναντάει τον Hugo(με σακάκι..χεχε..) στον οποίο τυχαίνει να ανήκει η εταιρεία από την οποία είδε την πόρτα της εξόδου ο Locke αλλά ο πρώτος λέει στο Locke να απευθυνθεί σε μια άλλη εταιρεία του(ευρέσεως εργασίας) όπου θα του βρουν μια νέα δουλειά..


Εκεί βλέπουμε να δουλεύει ως υπάλληλος το ψευτο-μέντιουμ(Lynn Carnoff) που είχε προσλάβει ο πατέρας του Hugo στο επεισόδιο του 3ου κύκλου “Tricia Tanaka is dead” αλλά υπεύθυνη είναι η γνωστή μας Rose, η οποία αφού ζητά από το Locke να είναι πιο ρεαλιστής για την κατάστασή του, του εξομολογείται ότι έχει καρκίνο..


Τελικά ο Locke πιάνει δουλειά ως αναπληρωτής καθηγητής σε κάποιο σχολείο όπου προς έκπληξη όλων μας εργάζεται ως καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και ο Benjamin Linus..


Στο νησί:


Εκπληκτικές οι σκηνές με τον καπνό να οργώνει το νησί, να φτάνει στο χωριό της Dharma, να σταματάει έξω από το σπίτι όπου βρίσκεται ο Sawyer με τη φιγούρα του καπνού να αποτυπώνεται στο παράθυρο και να συνεχίζει προς τη ζούγκλα μέχρις ότου βρίσκει ένα μαχαίρι και τότε βλέπουμε το Locke(στη μορφή του οποίου ξαναμετατράπηκε το smokey monster) να σκύβει να μαζεύει το μαχαίρι και να κόβει ένα σκοινί από το οποίο κρεμόταν κουλουριασμένος σε ένα πανί ο Richard..


Ο fake Locke ξεκινάει στη στρατολόγηση προσώπων ζητώντας καταρχάς τη βοήθεια του Richard, του αθάνατου άντρα με το eyeliner, ώστε να πάει σπίτι του λέγοντάς του πως θα του πει τα πάντα και πως τόσον καιρό ο Jacob του έκρυβε πράγματα ενώ ο ίδιος αν ήταν στη θέση του Jacob θα του είχε φερθεί με σεβασμό και ειλικρίνεια.. Ο Richard αρνείται να πάει με το μέρος του κι εκείνη την ώρα εμφανίζεται ένα ξανθό παιδί λίγο πιο πέρα με αίματα στα χέρια του που βλέπει μόνο ο Locke και όχι ο Richard..


Σειρά έχει ο Sawyer.. Ο Locke τον βρίσκει στο σπίτι του στο χωριό της Dharma να πίνει και να ακούει ένα δίσκο έχοντας αποδεχτεί τη μοίρα του.. Τότε του λέει πως θα του αποκαλύψει το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο κι αυτό δεν είναι άλλο από το λόγο που βρίσκεται αυτός και οι υπόλοιποι Losties πάνω στο νησί, αν τον ακολουθήσει.. Ο Sawyer έχοντας καταλάβει πως ο Locke δεν είναι ο πραγματικός Locke αλλά κάτι άλλο τον ακολουθεί..


Μέσα στη ζούγκλα εμφανίζεται πάλι το ξανθό παιδάκι, μόνο που τώρα το βλέπει κανονικά και ο Sawyer, το οποίο λέει στον Locke πως γνωρίζοντας τους κανόνες δεν πρέπει να τον σκοτώσει (εννοώντας κατά πάσα πιθανότητα τον Jacob)..Ο Locke απαντάει σαν κανονικός Locke με τη χιλιοφορεμένη αλλά λατρεμένη ατάκα «Μη μου λες τι δεν μπορώ να κάνω».. Παρατήρησα επίσης πως ο Locke τρομαγμένος τρέχει πίσω από το παιδάκι αλλά δεν μετατρέπεται σε καπνό όπως θα μπορούσε για να το προλάβει.. Γιατί άραγε;;


Στο μεταξύ οι Ben, Sun, Illana και Lypidus θάβουν το νεκρό σώμα του Locke με την Illana να τονίζει πως ο μαυροφορεμένος πλέον δεν μπορεί να αλλάξει μορφή και θα κυκλοφορεί με αυτή του Locke από εδώ και στο εξής και τον Ben να ζητάει συγγνώμη από τον Locke που τον δολοφόνησε έχοντας παραδεχτεί πως ο Locke υπήρξε άνθρωπος της πίστης αλλά και καλύτερος άνθρωπος από τον ίδιο..


Στη συνέχεια ο fake Locke και ο Sawyer(αφού ο Sawyer έχει κάνει μία αναφορά στο βιβλίο του John Steinbeck “Άνθρωποι και Ποντίκια”, καταπληκτικό βιβλίο πράγματι, αξίζει να το διαβάσετε) καταλήγουν σε μία σπηλιά η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε κάτι βράχους κοντά στη θάλασσα και φτάνει η ώρα της αποκάλυψης.. Μπαίνοντας στη σπηλιά ο Locke κι αφού πετάει μες στη θάλασσα μία άσπρη πέτρα, που βρίσκεται σε ισορροπία με μία μαύρη πέτρα πάνω σε έναν ζυγό θέλοντας προφανώς να μας δείξει την συνύπαρξη του άσπρου και του μαύρου, του καλού και του κακού, της μοίρας και της ελεύθερης βούλησης, αλλά και το πώς κανένα από τα δύο δεν ξεχωρίζει παρά συνυπάρχουν εξίσου, δίνει στο Sawyer μια δάδα δείχνοντάς του τους βράχους οι οποίοι έχουν χαραγμένα πάνω τους τα ονόματα των Losties αλλά και αρκετών άλλων ανθρώπων, γνωστών σε μας και μη, συνοδευμένα από αριθμούς.. (αν ανατρέξετε στην ανάλυσή μου του πρώτου διπλού επεισοδίου του κύκλου θα δείτε πως το είχαμε αναφέρει αυτό ως μέγα spoiler)


Έτσι παρατηρούμε την ακόλουθη αντιστοιχία:

4 – Locke (John)

8 – Reyes (Hugo)

15 – Ford (James ή αλλιώς Sawyer)

16 – Jarrah (Sayid)

23 – Shephard (Jack)

42 – Kwon (Jin ή Sun)


Επίσης παρατηρούμε και τα ακόλουθα ονόματα και αριθμούς:

10 - Mattingley - Other

31 - Rutherford (Shannon)

56 - Burke - (Juliet)

64 - Goodspeed (Ethan, Horace, Olivia ή Amy)

70 - Faraday (Daniel)

73 - Costa - ?

90 - Troupe - ?

115 - Bargas - ?

117 - Linus (Ben, Roger)

119 - Almeida - ?

142 - Lewis (Charlotte)

171 - Straume (Miles)

195 - Pace (Charlie)

222 - O'Toole - U.S. Military

233 - Jones - U.S. Military

291 - Domingo - U.S. Military

313 - Littleton (Claire ή Aaron)

317 - Cunningham - U.S. Military

337 - Martin (Karl) - Other

346 - Grant - U.S. Military


Όπως επίσης και τα ακόλουθα:

20 - Rous (Πιθανότατα Rousseau)

25 - ___

30 - ___

33 - ___

49 - Cha (Πιθανότατα Chang)

62 - ___

251 - ___

260 - ___

272 - ___

285 - Jen (Πιθανότατα Jenkins)

__ - Reynolds

__ - Sullivan

__ - Lacombe


Στην Kate όπως είδαμε δεν αντιστοιχεί κάποιος αριθμός εκτός αν δεν μας το έδειξαν πάνω στους βράχους.. Θα δούμε στα επόμενα επεισόδια..


Το όνομα του Sayid(16) ωστόσο είναι γραμμένο σε δύο διαφορετικές μεριές πάνω στους βράχους και κανένα από αυτά δεν είναι σβησμένο.. Λάθος των παραγωγών ή σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται με τη «νεκρανάσταση» του Sayid στην πηγή του ναού;; Δεν μου ‘ρχεται κάτι προς το παρόν.. Θα το δούμε στο μέλλον..



Το επεισόδιο τελειώνει με τον Locke aka μαυροφορεμένο και Smokey monster(αυτός είναι ο Locke πλέον πάνω στο νησί, μην τον γράφω συνέχεια αυτόν τον σιδηρόδρομο) να διαγράφει το όνομα του Locke(4) από το βράχο και να λέει στο Sawyer πως κάθε υποψήφιος οδηγήθηκε ουσιαστικά από τον Jacob στο νησί κάνοντας τις επιλογές του που στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτό που ήθελε ο Jacob. Έπειτα ο Locke συμπλήρωσε πως κάθε υποψήφιος έχει τρεις επιλογές α)να μην κάνει τίποτα και να δει πως θα εξελιχθεί όλο αυτό(με αποτέλεσμα το όνομά του να διαγραφεί, στην ουσία να πεθάνει δηλαδή), β)να γίνει ο νέος Jacob και να προστατεύει το νησί ή γ)να φύγει από το νησί. Τελευταία σκηνή κι ο μαυροφορεμένος λαμβάνει τη συγκατάθεση και βοήθεια του Sawyer για να καταφέρει να φύγει τελικά από το νησί και να πάει σπίτι του..


Οι Αριθμοί (4,8,15,16,23,42):


a) Είχαμε πει στην ανάλυση της πρεμιέρας του 6ου κύκλου πως οι Losties ίσως να αποτελούν υποψήφια σώματα και μορφές τόσο για τον Jacob όσο και για τον μαυροφορεμένο γι’ αυτό και ο καθένας τους να αντιστοιχεί σε κάποιο νούμερο που σχετίζεται με τα νερά που βρίσκονται μέσα στο ναό(βλ. Sayid που συνήλθε μετά από 16 δευτερόλεπτα από τη βύθισή του στα μαγικά νερά..).. Μετά δηλαδή από το πέρας των δευτερολέπτων που αντιστοιχεί το όνομά τους και μέχρι να συμπληρωθούν 1’08’’ συνολικά μπορεί να διεκδικήσει το σώμα τους ή τη μορφή τους ο μαυροφορεμένος ή ο Jacob αντίστοιχα..


b) Η θεωρία πως οι αριθμοί αντιστοιχούν σε μία εξίσωση που είχε επινοήσει ο Valenzetti( πιθανότατα ο σοφός άντρας που ανέφερε και η Eloise στην αίθουσα με το εκκρεμές) και προβλέπει την ημέρα που θα καταστραφεί ο κόσμος δεν μπορώ να φανταστώ με στοιχεία πως συνδέεται με τους χαρακτήρες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η Dharma είχε χαράξει αυτούς τους αριθμούς στην καταπακτή αλλά και ο Desmond τους πάταγε ώστε να κατευνάσει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του νησιού.. Ίσως η ύπαρξη της Dharma ήταν η μελέτη της εξίσωσης του Valenzetti και η μετατροπή των μεταβλητών της ώστε να αποτραπεί το τέλος του ανθρώπινου γένους.. Ίσως αν οι υπόλοιποι Losties που έχουν τα νούμερα(σταθερές) πεθάνουν (αναφέρομαι στους Hugo, Sawyer, Sayid(αν δεν είναι ήδη νεκρός), Jack και Kwon) τότε να αλλάξουν οι μεταβλητές που είναι οι άνθρωποι και να αποτραπεί η καταστροφή του κόσμου και αυτός να ήταν ο ρόλος τους εξαρχής.. Η θυσία τους δηλαδή σε αυτόν τον τόπο, σε αυτό το νησί, ώστε το ανθρώπινο γένος να συνεχίσει να υπάρχει..

c) Οι αριθμοί δίπλα από κάθε άτομο ενδέχεται να είναι τυχαίοι..(πράγμα που απεύχομαι και θα είναι απίστευτη ξενέρα αν όντως αποφασίσουν οι παραγωγοί της σειράς να μας το παρουσιάσουν έτσι..)


Το ξανθό παιδί:


Το ξανθό παιδί που εμφανίζεται 2 φορές στη ζούγκλα μπροστά στον Locke είναι κάποιος από τους a)Jacob σε νεαρή ηλικία, b)Aaron, c)κάποιος άλλος που την ταυτότητά του θα μας δείξουν σε επόμενα επεισόδια.. Πάντως το παιδί έχει αίματα στα χέρια(τελευταίος που πέθανε ήταν ο Jacob), ξέρει τους κανόνες του νησιού και καλεί και το μαυροφορεμένο που τους γνωρίζει, να τους ακολουθήσει ενώ η φράση του «δεν μπορείς να τον σκοτώσεις» αναφέρεται είτε στον Jacob(αλλά γιατί δεν χρησιμοποιεί παρελθοντικό χρόνο;;) είτε στον Sawyer.. Προσωπικά υποπτεύομαι και ότι μπορεί να αναφέρεται εν ευθέτω χρόνω στον Jack ο οποίος μάλλον θα είναι το πρόσωπο-κλειδί για το τέλος του Lost.. Είδωμεν..


Ο καπνός-μαυροφορεμένος:


Η διπλή αυτή υπόσταση του smokey monster-man in black θέλει να πάει εκεί που κατοικούσε αρχικά, πριν δηλαδή ο Jacob τον αναγκάσει να ακτινογραφεί τους ανθρώπους που καταλήγουν πάνω στο νησί, πριν δηλαδή τον φυλακίσει σε αυτό το μέρος για να εξυπηρετεί τα όσα σχετίζονται με την ασφάλεια του νησιού.. Πιθανότατα το σπίτι του βρίσκεται εκτός νησιού και όχι στο ναό όπως λένε μερικοί.. Απλά ο ναός αποτελεί το πέρασμα πιστεύω για να βρεθεί εκτός νησιού αν εξαιρέσουμε τη διαδικασία με τον τροχό που μπορεί να επιφέρει μεταφορές στο χρόνο και άλλα επακόλουθα για το νησί.. Μάλλον μέσα από το ναό πρέπει να έφευγε και ο Jacob από το νησί.. Την πλήρη αλήθεια όμως δεν τη λέει ακόμα ο μαυροφορεμένος αλλά ούτε θα τη μάθουμε άμεσα.. Ωστόσο κάποια από τα λεγόμενά του τα πιστεύω.. Η σπηλιά που οδήγησε το Sawyer ενδέχεται να μην είναι του Jacob αλλά δική του(δεν το πιστεύω το συγκεκριμένο).. Σίγουρο είναι πως το νησί χρειάζεται προστασία γιατί έχει κάτι το ξεχωριστό ενώ αυτός θέλει να το παρουσιάσει στο Sawyer πως είναι απλά ένα κωλόνησο όπως λέει χαρακτηριστικά.. Τα ψέματα θα συνεχιστούν μέχρι ένα βαθμό έτσι όπως θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο βέβαια και μόνο στα τελευταία επεισόδια της σειράς θα βγάλουμε άκρη(τόσο καιρό το ρόλο αυτόν τον έπαιζε ο Ben, σειρά του μαυροφορεμένου τώρα..) Τέλος όπως είπε και η Illana, αν έχει δίκιο βέβαια, ο man in black θα έχει τη μορφή του Locke μέχρι το τέλος της σειράς το οποίο μπορώ να αποδεχτώ μόνο από το γεγονός ότι το σώμα του Locke θάφτηκε κι έτσι ο μαυροφορεμένος κόλλησε σε αυτή τη μορφή.. Αλλιώς μου έρχεται στο μυαλό πως ο Locke, η μορφή του δηλαδή, να ήταν η μοναδική που πήρε ποτέ ο μαυροφορεμένος και πως όλοι οι άλλοι που έχουμε δει στο παρελθόν, πράγμα που έχω ξαναπεί σε προηγούμενες αναλύσεις μου εκπροσωπούνταν από τον Jacob ή από κάτι άλλο.. Εντύπωση μου κάνει επίσης πως είχε εμφανιστεί ο Walt τόσο στη Shannon όσο και στο Locke την ώρα που το παιδί δεν ήταν νεκρό(ίσως όντως να έχει κάτι το ξεχωριστό ο Walt και να μπορεί να βρίσκεται σε ένα μέρος ενώ είναι σε κάποιο άλλο και να μην έχει σχέση με τον μαυροφορεμένο ή τον Jacob στην τελική..)


Ο Καθηγητής Ben:


Το βέβαιο είναι πως ο καθένας μας αν είχε κατά τα μαθητικά του χρόνια καθηγητές σαν τον Ben μάλλον θα είχε καταλήξει σε καμιά ψυχιατρική κλινική σαν τον Hugo(στην 1η πραγματικότητα).. Υποχόνδριος και ψυχάκιας ο τύπος..

Έχω πει πως αν ισχύει το 2ο σενάριο που ανέφερα στην ανάλυση της πρεμιέρας θα δούμε αρκετούς από τους Others στο Los Angeles που στην κανονική πραγματικότητα ήρθαν σε μια κάποια επαφή με τους επιβάτες της πτήσης της Oceanic και οι οποίοι οδηγήθηκαν (μετά από την αλλαγή του παρελθόντος από εκείνους που αποσκοπούσαν στην αποτροπή της βύθισης του νησιού, Jacob, Eloise, Widmore..) κάποια στιγμή στο νησί ώστε να παίξουν το ρόλο τους στην υποδοχή των επιζώντων της πτήσης 815 και τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι όπως βλέπουμε από την αρχή της σειράς και από τον 1ο κύκλο.. Πάντως όσον αφορά αυτό το σενάριο πολύτιμα συμπεράσματα θα βγουν από το επεισόδιο που θα μας δείξει πως η Eloise έφυγε τελικά από το νησί αλλά και τη σχέση της με τον Jacob.. Πιστεύω πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και μάλλον προς το παρόν δεν θα το δούμε..

Είδαμε τον Ethan και τον Ben οπότε θα ακολουθήσουν σίγουρα Juliet, Goodwin και αρκετοί Others είτε ισχύει το 2ο σενάριο είτε ισχύει το 1ο .. Όλοι θα συνδέονται κάπως μεταξύ τους όπως και στο νησί.. Το λόγο θα τον μάθουμε αργότερα φυσικά..


Τέλος ο τίτλος του συγκεκριμένου επεισοδίου “The Substitute δεν ξέρω κατά πόσο αναφέρεται στο ότι ο Locke εργάζεται ως substitute καθηγητής στην εναλλακτική πραγματικότητα.. Είναι μικρής σημασίας για μένα το συγκεκριμένο και μάλλον ο τίτλος κάτι άλλο θέλει να μας πει που προς το παρόν δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι..


Αυτά πάνω κάτω.. Αν ξέχασα κάτι συγχωρέστε με αλλά ήταν τόσα πολλά αυτά που ήθελα να πω..(φαίνεται πιστεύω ε;;), την επόμενη εβδομάδα τα παραλειπόμενα..


Οι προηγούμενες αναλύσεις μου βρίσκονται στα ακόλουθα links:

1o-2o επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/lost_07.html

3ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/3-6-lost.html


Το επόμενο επεισόδιο που θα προβληθεί την Τρίτη το βράδυ στην Αμερική από το κανάλι ABC θα έχει τίτλο “Lighthouse” και θα έχει κεντρικό ήρωα τον Jack.. Απολαύστε το μεσοβδόμαδα και περιμένετε την ανάλυσή του στο blog μου την επόμενη Κυριακή.. Εννοείται πως όποιος επιθυμεί να στείλει τη θεωρία του ή τις παρατηρήσεις του για τη σειρά το mail μου είναι sotirisalximistis@gmail.com


Μέχρι την άλλη Κυριακή NAMASTE..


Αλχημιστής