Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ανάλυση του 6ου επεισοδίου της 6ης σαιζόν του LOST ..

Γεια χαρά..

Το 6ο επεισόδιο της 6ης σαιζόν του LOST με τίτλο “Sundown” είχε ως κεντρικό θέμα τον Sayid και πλέον συνειδητοποιούμε πως ο Locke κρατάει το παιχνίδι στα χέρια του.. Έχει κάνει τις περισσότερες κινήσεις του έχοντας βάλει στόχο να επιστρέψει σπίτι του, ευελπιστεί να μην βρει άλλο εμπόδιο στο διάβα του και μετακινώντας τα πιόνια του στα επόμενα επεισόδια θα δούμε αν θα τα καταφέρει.. Προς το παρόν ας δούμε και να αναλύσουμε τι έγινε πρώτα στο Los Angeles και κατόπιν στο νησί όσον αφορά στο επεισόδιο της προηγούμενης Τρίτης αφού πρώτα αναφέρω πως όταν δεν υπάρχουν νεότερα σενάρια και υποθέσεις για την έκβαση της σειράς θα στέκομαι μόνο σε εκτενείς αναλύσεις του εκάστοτε επεισοδίου.. Πάμε..



Στο Los Angeles:


Ο Sayid επισκέπτεται το σπίτι της Nadia(την οποία γουστάρει και εδώ ο Sayid) όπου παρατηρούμε πως είναι παντρεμένη με τον αδερφό του Sayid και έχουν και δύο παιδιά.. Ο αδερφός του, Omar, έχει μπλέξει με ένα δάνειο που έχει πάρει από κάτι λαμόγια και ζητάει τη βοήθεια του Sayid, καλώντας τον να τους μιλήσει με τον τρόπο του ώστε να σταματήσουν να τον ενοχλούν αλλά ο τελευταίος αρνείται λέγοντας πως έχει αλλάξει.. Όμως ο Omar τραυματίζεται στη συνέχεια έξω από το μαγαζί του και τα προαναφερθέντα λαμόγια βάζουν τον Sayid σε ένα τζιπ και καταλήγουν στην κουζίνα ενός εστιατορίου..


Αρχηγός της συμμορίας είναι ο γνωστός μας από την επίθεση στο νησί στον 4ο κύκλο, Keamy, που τότε αν θυμάστε είχε σκοτώσει την κόρη του Ben έξω από τα σπίτια της Dharma.. Ο Sayid καθαρίζει χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό τον Keamy και τα τσιράκια του και τέλος, ακούγοντας κάτι μουγκρητά, ανοίγει μία αποθήκη όπου βρίσκει δεμένο και φιμωμένο τον Jin!!


Στο νησί:


Ο Sayid θυμωμένος ζητάει το λόγο από τον Dogen για τα βασανιστήρια και τα υποτιθέμενα τεστ που πέρασε και μετά από αλλεπάλληλα μπουνίδια και κλωτσίδια μεταξύ τους ο Dogen ακινητοποιεί τον Sayid αλλά βλέποντας τη μπάλα του baseball να πέφτει στο έδαφος, διστάζει και απλά διώχνει τον Sayid από το ναό.. Χαρακτηριστική σκηνή που έλαβε χώρα πριν ξεκινήσουν οι «καρατιές» είναι αυτή που ο Dogen τονίζει πως για κάθε άνθρωπο υπάρχει μία ζυγαριά της οποίας η μια πλευρά δείχνει το καλό και η άλλη το κακό με τον Dogen να δείχνει παράλληλα τα χέρια του όπου το ένα είναι γυμνό και στο άλλο έχει φορεμένο ένα μαύρο γάντι..


Κατόπιν ο Miles αποκαλύπτει στον Sayid πως όντως πέθανε μέσα στα νερά του ναού και πως δεν σώθηκε από τους ιθύνοντες του ναού αλλά από κάτι «άλλο».. Πριν προλάβει ο Sayid να ακολουθήσει την εντολή του Dogen, να φύγει από το ναό δηλαδή, μπαίνει μέσα η Claire λέγοντας στον Dogen πως θέλει(ο Locke) να του μιλήσει και με τον Jack και τον Hugo εξαφανισμένους, ο Dogen ζητάει από τον Sayid να μη φύγει αλλά να συναντήσει αυτός τον Locke και να τον σκοτώσει πριν προλάβει να του μιλήσει..


Ο Sayid συναντάει πρώτα την Kate(στην οποία λέει να γυρίσει στο ναό και να λύσει τις απορίες της ρωτώντας τον Miles) και μετά τον Locke στον οποίο δε διστάζει να καρφώσει το μαχαίρι που του έδωσε ο Dogen λίγο πιο κάτω από την καρδιά.. Ο Locke δεν παθαίνει τίποτα, απλά βγάζει το μαχαίρι(που δεν έχει πάνω του σταγόνα αίματος) και ρωτάει με απορία τον Sayid τρελαίνοντας τους θαυμαστές του «Τώρα γιατί το έκανες αυτό;;». Ο Locke με τη σειρά του ζητάει από τον Sayid να μεταφέρει ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται μέσα στο ναό(με αντάλλαγμα να ξαναδεί τη Nadia) πως ο Jacob είναι νεκρός και πως μέχρι το ηλιοβασίλεμα θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάνε μαζί του αλλιώς οι υπόλοιποι θα καταλήξουν νεκροί..


Έπειτα η Kate ανταμώνει με την Claire λέγοντάς της πως αυτή μεγάλωσε τον AaronClaire εκφράζει το «ευχαριστώ» της με μία δολοφονική ματιά) ενώ ο Dogen καθισμένος μπροστά από τα θαυματουργά νερά αποκαλύπτει στον Sayid πως δέχτηκε να έρθει στο νησί για πάντα με αντάλλαγμα τη σωτηρία του γιού του, στον οποίο άνηκε το μπαλάκι του baseball.. Ο Sayid όμως τον πνίγει μέσα στα νερά και στη συνέχεια κόβει το λαιμό του Lennon καταλαβαίνοντας όλοι εμείς πως το κακό τον έχει κυριεύσει και έχει φτάσει στην καρδιά του..


Τέλος, οι σκηνές που ακολουθούν είναι απίστευτες με τον καπνό να εισέρχεται μέσα στο ναό και να σκοτώνει όποιον συναντά στο πέρασμά του(στο ξεκάρφωτο εμφανίζονται οι Illana, Lypidys, Sun και Ben και βγαίνοντας στη ζούγκλα από το πέρασμα που είχαν φύγει και οι Jack και Hugo, σώζουν ουσιαστικά το τομάρι του Miles..). Δεν πειράζει όμως καθόλου την Kate, την Claire και τον Sayid και το επεισόδιο τελειώνει με την κάμερα να δείχνει τα νεκρά σώματα στο ναό, το νανούρισμα “Catch a falling star and put it in your pocket, never let it fade away” να παίζει ως background μουσική, ερμηνευμένο από την Claire, και τον Locke να προχωράει προς τη ζούγκλα μαζί με όλους όσοι αποφάσισαν να πάνε με το μέρος του(έχοντας κοιτάξει νωρίτερα με απορία την Kate καθώς έβγαινε κι αυτή από το ναό μαζί με τους Sayid και Claire)..


Πάμε τώρα να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα που προέκυψαν παρακολουθώντας το επεισόδιο:


1) Γιατί ο Dogen δεν σκοτώνει τον ακινητοποιημένο Sayid αφού έχει την ευκαιρία;;


Βλέποντας το μπαλάκι του baseball ο Dogen θυμάται το γιο του και δειλιάζει να σκοτώσει τον Sayid ενώ παράλληλα σκέφτεται πως ο ίδιος δεν είναι δολοφόνος.. Επίσης πιθανό είναι πως κανένας από αυτούς που είναι με το μέρος του Jacob(και που εκπροσωπούν την ελεύθερη βούληση) δεν μπορεί να σκοτώσει άμεσα κάποιον άλλον..


2) Γιατί ο Locke στέλνει πρώτα την Claire να μεταφέρει το μήνυμά του και κατόπιν τον Sayid;;


Ο Locke γνωρίζει πως ο Dogen δεν θα βγει έξω από τα τείχη του ναού και θα στείλει κάποιον που δεν μπορεί να σκοτώσει ο Locke.. Έναν υποψήφιο δηλαδή.. Η Claire δεν λέει από την αρχή το σκοπό του Locke γιατί έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να σταλεί ο Sayid έξω από τα τείχη και να γυρίσει στη συνέχεια με σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα αλλά και να σκοτώσει τον Dogen..


3) Γιατί ο Dogen έστειλε τον Sayid να σκοτώσει τον Locke τονίζοντάς του να τον σκοτώσει πριν καν του πει οτιδήποτε;


Πιστεύω πως ο Dogen όντως γνώριζε πως η προσπάθεια του Sayid θα αποτύγχανε και η εντολή του να μην τον αφήσει να του μιλήσει δε σημαίνει τίποτα απλά το είπε μόνο για τον πείσει να πάει.. Ο Dogen ήξερε πως «αυτό» που είναι με τη μορφή του Locke δε θα πέθαινε και μάλιστα από τα χέρια του Sayid που ήδη το κακό βρισκόταν κοντά στην καρδιά του. Απλά πόνταρε στο ότι ο Locke θα αντιδρούσε κάπως και θα σκότωνε τον Sayid.. Άκυρη σαν σκέψη βέβαια από τη στιγμή που ο Locke σίγουρα θα τον ήθελε με το μέρος του, όπως και τον πήρε ολοκληρωτικά στη συνέχεια..


4) Γιατί ο Locke aka μαυροφορεμένος-smokey monster δεν πέθανε από τη μαχαιριά του Sayid;;


Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να σκοτώσει τον Locke ή μαυροφορεμένο ή καπνό ή οτιδήποτε.. Και το κάνει ο Sayid που σύμφωνα με τον Dogen έχει κυριευτεί από το κακό, που εκπροσωπείται κατά αυτούς του ναού από τον μαυροφορεμένο.. Οπότε πως γίνεται να πεθάνει από τα χέρια κάποιου δικού του;; Κάποιου που έχει κυριεύσει;; Επιπλέον γνωρίζουμε πως τόσο ο Jacob όσο και ο μαυροφορεμένος ακολουθούν κάποιους κανόνες.. Ένας από τους κανόνες αυτούς μπορεί να είναι και ότι δεν μπορεί κάποιος από τους δυο τους να πεθάνει από τα χέρια πιστού του, ακόλουθού του, πιόνι του.. Ή επίσης πως κανένας ενεργός υποψήφιος δεν θα έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει κάποιον από τους Jacob ή μαυροφορεμένο..


5) Γιατί ο Jacob αντίθετα πεθαίνει από την μαχαιριά του Ben στο φινάλε του 5ου κύκλου;;


Ο Jacob δολοφονήθηκε από τον Ben ο οποίος προφανώς ακολουθούσε τις εντολές του πρώτου μέχρι εκείνο το σημείο αλλά δεν είχε γίνει πιόνι του, δεν είχε επηρεαστεί η καρδιά του σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει ένα με τον Jacob.. Επίσης ο Ben, του οποίου είχαμε δει το όνομα στη σπηλιά (117-Linus) δεν είναι ενεργός υποψήφιος γιατί είχε σβηστεί το όνομά του..


6) Γιατί ο Sayid σκοτώνει τον Dogen και τον Lennon;;


Όπως καταλαβαίνουμε ο Dogen αποτελεί το λόγο, το εμπόδιο με λίγα λόγια, που ο καπνός δεν μπορεί να εισβάλει μέσα στο ναό.. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πεθάνει ο Dogen.. Κατάλληλος για αυτή τη δουλεία είναι ο Sayid που θα χρησιμοποιηθεί με αντάλλαγμα να φύγει από το νησί και να ξαναδεί ζωντανή τη Nadia.. Το θέμα που προκύπτει όμως και δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά είναι αν όντως πέθανε ο Dogen, αφού ο Sayid τον πνίγει στα νερά που είχαν βυθίσει και τον ίδιο αλλά στη συνέχεια αυτός ζωντάνεψε και κυριεύτηκε από τον καπνό.. Μήπως ο Dogen συνέλθει τελικά και ακολουθήσει την πορεία του Sayid;; Προσωπική μου γνώμη είναι πως για να καταφέρει να μπει ο καπνός στο ναό ο Dogen είναι νεκρός.. Όσο για τον Lennon δεν έπαιζε και κανά σπουδαίο ρόλο και απλά πέθανε..


7) Γιατί ο Locke κοιτάει με απορία την Kate;;


Απ’ ότι φαίνεται τόσο ο Man In Black όσο και ο Jacob δεν υπολογίζουν και τόσο πολύ την Kate.. Από τη μία ο Jacob προφύλαξε μόνο τον Jack και τον Hugo καλώντας τους στο φάρο και από την άλλη ο Locke ρίχνει ένα βλέμμα στην Kate σαν να λέει «α εδώ είναι κι αυτή;;». Πάντως κρατήστε μία πισινή γιατί από εκεί που δεν υπολογίζει κανείς την Kate, μπορεί οι παραγωγοί να μας κάνουν την έκπληξη και να τη βάλουν για τα καλά στο παιχνίδι..


8) Γιατί ακολούθησε η Κate τον Locke;; Σημαίνει πως πήγε με το μέρος του;;


Βλέποντας τους πάντες γύρω της νεκρούς και μην γνωρίζοντας πως ο Sayid και η Claire είναι κάτι άλλο πλέον καθοδηγούμενοι από το μαυροφορεμένο λογικό είναι να πάει προς το παρόν με τους πολλούς αν και μένει με το στόμα ανοιχτό όταν βλέπει το Locke μια χαρά.. Στην πορεία πάντως κάτι θα πει, δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει το στόμα της κλειστό.. Πάντως είναι μεγάλο χαρτί για το Locke η Kate στην προσπάθειά του (αν υπάρξει) να τραβήξει τον Jack προς το μέρος του..


9) Είναι τελικά ο μαυροφορεμένος-καπνός το κακό;; Η όλη ιστορία του LOST έχει να κάνει με την αιώνια μάχη καλού-κακού;;


Χα.. Το σημαντικότερο ερώτημα στην πορεία του LOST.. Φυσικά και δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά.. Γνώμη μου είναι, σε περίπτωση που μιλάμε για καλό και για κακό, πως ο μαυροφορεμένος είναι το καλό, το άσπρο, η άσπρη πέτρα στη ζυγαριά του Jacob.. Διαίσθηση περισσότερο από όσα έχω δει μέχρι στιγμής και αγνοώντας το προβλέψιμο.. Πάντως ένα είναι το σίγουρο και το τονίζω : ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο.. ΔΕΝ έχουμε καλό αν δεν υπάρχει παράλληλα και το κακό.. Γι’ αυτό και ο Jacob τόσα χρόνια κράταγε τον μαυροφορεμένο-καπνό πάνω στο νησί.. Για να συνυπάρχουν ώστε να διατηρείται η ισορροπία.. Τώρα που δεν υπάρχει ο Jacob δεν είμαι σίγουρος αν ο μαυροφορεμένος γνωρίζει τα επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης.. Αυτό που θέλει είναι να φύγει με όποιο κι αν είναι το τίμημα.. Όμως ο Jacob σίγουρα θα επιστρέψει για την ισορροπία που λέγαμε ή για την διαιώνιση της μάχης μεταξύ του καλού και του κακού..


10) Ποιος θα πάρει τη θέση στου Jacob ώστε να κοντραριστεί με τον Locke;;


Ο Jacob μας έχει δείξει πως υπολογίζει μόνο τον JACK.. Αδιαφορεί για την Kate, για τον Sawyer, για τον Jin, γνωρίζει πως ο Sayid έχει κυριευθεί ενώ όσον αφορά στον Hugo απλά τον χρησιμοποιεί για να εκτελεί τις εντολές του γιατί είναι ο μόνος που έχει την ικανότητα να τον βλέπει.. Άρα αυτό που πιστεύω από την αρχή του LOST, από τότε που άρχισαν να ξεχωρίζουν οι δύο ηγέτες του νησιού, ο καθένας από τη δικιά του πλευρά βέβαια, η τελευταία σκηνή της σειράς θα είναι μια μάχη ή ένας διάλογος ή μία συμφιλίωση ανάμεσα στον Jack και τον Locke... ανάμεσα στον Jacob και τον μαυροφορεμένο πλέον..


Και κάτι τελευταίο.. Θεωρώ πως ο Jacob ήταν αυτός που έπαιρνε τη μορφή του Cristian και όχι ο μαυροφορεμένος, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι ο Cristian εμφανιζόταν στον Jack και εκτός νησιού, όταν είχαν φύγει οι Oceanic 6, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ο καπνός, να φύγει δηλ. εκτός νησιού, αφού είναι φυλακισμένος όπως λέει σε εκείνο το μέρος..


Οι προηγούμενες αναλύσεις μου βρίσκονται στα ακόλουθα links:

1o-2o επεισόδιο 6ου κύκλου(επικρατέστερα σενάρια):

3ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

4ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

5ο επεισόδιο 6ου κύκλου:


Το επόμενο επεισόδιο που θα προβληθεί την Τρίτη το βράδυ στην Αμερική από το κανάλι ABC θα έχει τίτλο Dr. Linus και θα έχει κεντρικό ήρωα τον Ben..

Το επίσημο Promo από το κανάλι είναι το ακόλουθο:

http://www.youtube.com/watch?v=04DXiIIMa-w&feature=player_embedded


Απολαύστε το επεισόδιο τις επόμενες ημέρες και περιμένετε την ανάλυσή του στο blog μου την επόμενη Κυριακή αλλά στείλτε κι εσείς τις ερωτήσεις σας(ώστε η ανάλυση να έχει και την επόμενη φορά αυτή τη μορφή), τις θεωρίες σας ή τις παρατηρήσεις σας στο mail μου: sotirisalximistis@gmail.com


Μέχρι την άλλη Κυριακή (ή Δευτέρα..χεχε) NAMASTE..


Αλχημιστής