Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ανάλυση του 5ου επεισοδίου της 6ης σαιζόν του LOST ..

Γεια χαρά..

Το 5ο επεισόδιο της 6ης σαιζόν του LOST με τίτλο Lighthouse είχε ως κεντρικό θέμα τον Jack και οι περισσότερες σκηνές του άφηναν τον τηλεθεατή με το στόμα ανοιχτό να ψάχνεται από πού του ‘ρθε.. Ας πάμε να δούμε και να αναλύσουμε τι έγινε πρώτα στο Los Angeles και κατόπιν στο νησί όπως συνηθίζω εξάλλου στις αναλύσεις μου..




Στο Los Angeles:


Ο Jack κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη ανακαλύπτει πως του έχει αφαιρεθεί η σκωληκοειδίτιδα και αμέσως παίρνει τηλέφωνο τη μητέρα του η οποία του υπενθυμίζει πως του είχε αφαιρεθεί όταν ήταν 7-8 χρονών (Υπενθυμίζω πως στο νησί την εγχείρησή του είχε πραγματοποιήσει η Juliet). Το ότι δε θυμάται πάντως ο Jack ότι εγχειρίστηκε μικρός και του το θυμίζει η μητέρα του γίνεται εμφανώς για να ψαρώσει ο τηλεθεατής και να βγάλει τα λάθος συμπεράσματα.. Στη συνέχεια ο Jack πηγαίνει και παίρνει το γιο του(!!!), David, από το σχολείο του και έρχεται το πρώτο χτύπημα από τους παραγωγούς της σειράς..


Ο Jack που φαίνεται πως δεν έχει και την καλύτερη σχέση με το παιδί του πηγαίνει κατόπιν στο σπίτι της μητέρας του όπου και βρίσκουν τη διαθήκη του πατέρα του η οποία αναγράφει ως κληρονόμο και την δεσποινίς Littleton (Claire).. Το συγκεκριμένο όνομα δεν το γνωρίζει ούτε ο Jack αλλά ούτε και η μητέρα του..


Επιστρέφοντας στο σπίτι ο Jack με μία pizza στα χέρια δε βρίσκει το γιο του, πηγαίνει από το σπίτι της γυναίκας του με την οποία προφανώς έχουν χωρίσει και ανακαλύπτει πως ο David συμμετέχει σε ένα φεστιβάλ μουσικής.. Πηγαίνει ως το χώρο που διεξάγεται το γεγονός και γεμάτος περηφάνεια παρατηρεί το γιο του να μαγεύει στο πιάνο.. Στην αίθουσα βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Dogen(!!!) που επίσης είχε πάει εκεί για να παρακολουθήσει το δικό του γιο.. Δεύτερο χτύπημα χωρίς έλεος από τους παραγωγούς.. Dogen και Jack ανταλλάσουν ένα σύντομο διάλογο και βγαίνοντας στον προαύλιο χώρο ο Jack φτιάχνει τη σχέση του με το γιο του και πάνε μαζί σπίτι να φάνε την pizza..


Στο νησί:


Ο Jacob εμφανίζεται στον Hugo και του λέει να σημειώσει κάποια πράγματα γιατί έχει μία πολύ σημαντική αποστολή καθώς κάποιος έρχεται στο νησί και πρέπει από μέρους του να τον βοηθήσει να το βρει.. Λέγοντας στον Dogen, ο οποίος μπήκε εμπόδιο στο να βγει ο Hugo από το ναό, πως είναι υποψήφιος και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, άκουσε κάτι «κινέζικα» από τον Dogen(πιο κάτω αναφέρω τι ακριβώς του είπε) και έφυγε από το ναό παίρνοντας μαζί του και τον Jack..


Αφού συνάντησαν στο δρόμο την Kate, η οποία είπε πως πάει να βρει την Claire, Hugo και Jack συνέχισαν μέχρις ότου βρήκαν τις σπηλιές όπου και είχαν μετακομίσει κάποιοι από τους Losties όταν και συνετρίβη η πτήση τους στις αρχές. Εκεί παρατήρησαν για ακόμα μία φορά τους δύο σκελετούς που είχαν βρει από τότε και ο Hugo θέλοντας να παίξει με τα νεύρα μας αναρωτήθηκε μήπως οι δύο αυτοί σκελετοί είναι στην ουσία οι ίδιοι..


Μετά βρήκαν ένα φάρο, που κι εγώ απορώ πως δεν τον είχαν προσέξει τόσο καιρό, και ανέβηκαν μέχρι την κορυφή του.. Εκεί υπήρχαν τέσσερις καθρέφτες και κάτω από αυτούς ένας μεγάλος τροχός, σα ρολόι, που ο δείκτης του μετακινούνταν μέσω μίας τροχαλίας και έδειχνε κάποιους αριθμούς.. Ο Jacob είχε πει και καλά στο Hugo να τοποθετήσει το δείκτη στις 108 μοίρες και καθώς τον μετακινούσε στους καθρέφτες απεικονίζονταν κάποια σπίτια(!!!).. Ο Jack τότε παρατήρησε πάνω στην κυκλική βάση πως δίπλα από τον αριθμό 23 ήταν γραμμένο το επίθετό του και γεμάτος ένταση και περιέργεια γύρισε το δείκτη στο 23.. Τότε είδε το σπίτι του όπου ζούσε μικρός, ανέφερε πως ο Jacob κατά τη διάρκεια όλης τους της ζωής τους παρακολουθούσε κι αφού είδε πως δεν εμφανίζεται ο Jacob έκανε τους καθρέφτες, με ένα τηλεσκόπιο, χίλια κομμάτια..





Η σκηνή από τον φάρο τελειώνει με τον Jack να αγναντεύει τη θάλασσα και τον Jacob να λέει στον Hugo(ο οποίος έχει μελάνι στο κούτελο από αυτά που είχε γράψει στο χέρι του για να μη τα ξεχάσει..χεχεχε) πως ήθελε να καταλάβει ο Jack πόσο σημαντικός είναι και πως πρέπει από μόνος του να συνηδειτοποιήσει τι πρέπει να κάνει.. Τέλος αναφέρει πως κάποιος κακός πηγαίνει στο ναό γι’ αυτό και τους απομάκρυνε από εκεί την κατάλληλη στιγμή..


Όσον αφορά στην Claire, που επίσης είδαμε στο επεισόδιο, προσπάθησε να ανακαλύψει ρωτώντας τον Justin(τον οποίο και σκότωσε με ένα τσεκούρι στο τέλος) που βρίσκεται ο Aaron, ο Jin ανέφερε πως ο γιος της βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια με την Kate αλλά βλέποντας πως η Claire δε στέκει και πολύ στα καλά της τα γύρισε μετά λέγοντάς της πως ο Aaron έχει απαχθεί από τους άλλους και βρίσκεται στο ναό.. Τέλος παρουσιάζεται ο φίλος της Claire με τον οποίο ζούσε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι άλλος από τον μαυροφορεμένο aka smokey monster με τη μορφή του John Locke..


Επεισόδιο με το επεισόδιο πάντως ενισχύεται το σενάριο(2ο σενάριο στο link της ανάλυσης του διπλού επεισοδίου της πρεμιέρας του 6ου κύκλου που βρίσκεται πιο κάτω) πως αυτά που βλέπουμε τώρα να διαδραματίζονται στο Los Angeles είναι η κανονική ζωή των ηρώων, πριν δηλαδή επέμβει ο Jacob, τους επηρεάσει ώστε να τους οδηγήσει την ημέρα της πτήσης τους στο νησί και αλλάξει όλη τη ζωή τους και το μέλλον τους.. Γι αυτό τώρα βλέπουμε τον Jack να έχει παιδί ενώ και την εγχείρηση της σκωληκοειδίτιδας η οποία έλαβε χώρα στην κανονική ζωή (και αποτράπηκε μετά την επιρροή του Jacob) την είδαμε να συμβαίνει κατόπιν και στο νησί ως τρόπος του νησιού και του Jacob να διορθώσει τα πράγματα(όχι όλα) που είχαν συμβεί πριν αποφασίσει να κάνει άνω-κάτω κυριολεκτικά το μέλλον των πρωταγωνιστών .. Βέβαια κάποια πράγματα παραμένουν ίδια ενώ κάποια άλλα είναι απλά κόλπα των παραγωγών της σειράς για να μας αποπροσανατολίσουν..


Επίσης παρατηρήσαμε πως στον τροχό είναι γραμμένοι κυκλικά όλοι οι αριθμοί που είχε γράψει ο Jacob και στη σπηλιά(επεισόδιο 4ο-6ου κύκλου) ενώ το σημαντικό είναι πως αντιστοιχεί αριθμός και στην Kate(Austen) ο οποίος είναι το 51..

Έτσι οι αριθμοί ίσως απλά να είναι οι μοίρες που θα πρέπει να γυρίσουν οι καθρέφτες ώστε ο Jacob να παρακολουθήσει μέσω αυτών τον καθένα τους.. Απλό μου ακούγεται, μου αρέσουν περισσότερα τα σενάρια που ανέφερα στην ανάλυση του προηγούμενου επεισοδίου..


Πιστεύω πως ο Jacob εννοούσε το ότι κάποιος έρχεται στο νησί και μάλλον πρέπει να περιμένουμε κάποιον από τους Widmore, Eloise, Desmond ή Walt λέω εγώ ενώ όσον αφορά στους σκελετούς της σπηλιάς, που τόσο μεγάλο ζήτημα έχει γίνει στο διαδίκτυο και στα forums μπορεί να είναι οποιωνδήποτε, ίσως και κάποιων που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής που προσωπικά πιστεύω.. Αν τους έχουμε δει έχω καταλήξει κάπου και θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά δεν στέκει και πάρα πολύ(πιστεύω ότι είναι των Widmore-Eloise) την ώρα που επικρατέστερη άποψη από τους τηλεθεατές ανά τον κόσμο είναι πως οι σκελετοί ανήκουν στους Rose και Bernard...


Από το επεισόδιο αυτό διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά την σημαντικότητα του Jack και το μεγάλο ρόλο που έχει φανταστεί-σχεδιάσει για τον ίδιο ο Jacob ενώ ξέρουμε περίπου τι θα δούμε και τι θα περιμένουμε στο επόμενο επεισόδιο όπου λογικά οι Locke και Claire θα πάνε με άγριες διαθέσεις προς το ναό..


Σε αυτά που βλέπουμε στο Los Angeles ποια να είναι η γυναίκα(πρώην) του Jack;; Η Sarah ή μήπως η Juliet;;;


Ο Sawyer τι να απέγινε;; Μάλλον περιμένει έξω από την σκηνή της Claire για να πάει με τους υπόλοιπους στο ναό..


Τέλος κι αφού βρήκα την μετάφραση ας την αναφέρω, όταν ο Hugo είπε στον Dogen πως είναι υποψήφιος και θα κάνει ό,τι θέλει εκείνος απάντησε «Είσαι τυχερός που προστατεύεσαι. Αν δεν προστατευόσουν θα σου έκοβα το κεφάλι.»


Οι προηγούμενες αναλύσεις μου βρίσκονται στα ακόλουθα links:

1o-2o επεισόδιο 6ου κύκλου(επικρατέστερα σενάρια):

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/lost_07.html

3ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/3-6-lost.html

4ο επεισόδιο 6ου κύκλου:

http://alximistis-bet.blogspot.com/2010/02/4-6-lost.html


Το επόμενο επεισόδιο που θα προβληθεί την Τρίτη το βράδυ στην Αμερική από το κανάλι ABC θα έχει τίτλο “Sundown” και θα έχει κεντρικό ήρωα τον Sayid.. Απολαύστε το τις επόμενες ημέρες και περιμένετε την ανάλυσή του στο blog μου την επόμενη Κυριακή.. Εννοείται πως όποιος επιθυμεί να στείλει τη θεωρία του ή τις παρατηρήσεις του για τη σειρά το mail μου είναι sotirisalximistis@gmail.com


Μέχρι την άλλη Κυριακή NAMASTE..


Αλχημιστής